Prima pagină Membri Celule Contact

PowerSwitch2

Pe măsură ce densitatea echipamentelor creşte, devine evident că versiunea 1 de PowerSwitch nu se poate scala foarte bine. De aceea a fost dezvoltată versiunea 2, care dublează numărul de intrări şi ieşiri faţă de cea iniţială. Astfel, celor 4 intrări de tensiune le corespund acum 16 ieşiri separate.

De asemenea a fost adaugată dublă alimentare a plăcii de comandă şi a releelor cu două transformatoare toroidale 2x9VAC. În versiunea iniţială, pierderea tensiunii pe prima intrare (ce corespunde blocului 1 de ieşiri) ducea automat la pierderea tensiunii şi pe blocul 2 deoarece transformatorul ce alimenta placa de control şi releele era conectat doar la prima intrare. În versiunea curentă placa de control este alimentată de două transformatoare separate, conectate la intrările 1 şi 4. Acest lucru facilitează mult migrarea intrărilor (spre exemplu de la un UPS la altul), deoarece întreruperea unei alimentări nu deschide toate releele. O a doua îmbunătăţire a designului este introducerea a patru breaker-e de 16A care pe langă protecţia fiecărui circuit permit întreruperea fizică a alimentării, fără a fi necesară introducerea de comenzi către microcontroller, sporind astfel şi funcţionalitatea şi siguranţa dispozitivului.

Pentru comanda celor 16 ieşiri a fost folosit un PIC 16F876A cu oscilator extern la 20MHz. Interfaţarea cu releele este facută cu circuite dedicate ULN2803. S-a păstrat interfaţa serială cu MAX232 din prima versiune. Au fost prevăzuţi şi conectori pentru dezvoltări ulterioare şi de asemenea s-a păstrat capabilitatea reprogramării microcontrollerului în circuit. Astfel, pe placa electronică se mai pot implementa o intrare analogică şi o interfaţă I2C. Numerotarea porturilor a fost extinsă, pentru comandă fiind folosită notarea în hexazecimal.

Codul pentru microcontroller (MikroC de la Mikroelectronika) şi interfaţa bazată pe meniuri au fost si ele actualizate.

Proiectul a fost dezvoltat cu sprijinul OPALID de Ionut Ghizdavet (hardware) si (software).

   
back | top ]