Prima pagină Membri Celule Contact

PowerSwitch

Deşi cu toţii ne-am dori, viaţa reală a echipamentelor de reţea este departe de a fi perfectă. Se poate întâmpla oricând ca un switch ori un media-convertor să se blocheze şi în momentele acelea ce n-ai da să ai întrerupătorul lângă tine ca să-l poţi reseta. Chiar dacă asemenea cazuri sunt rare, ele pot constitui o puternică sursă de disconfort. Nici un sistem de management informaţional nu este complet dacă nu există şi o metodă de control a alimentării cu energie electrică. Aşa s-a născut proiectul "Powerswitch", care în prezent controlează toată distribuţia de curent electric pentru core-ul infrastructurii OPALID.

Pe scurt Powerswitch este un sistem de întrupătoare inteligente controlate prin intermediul unui microcontroller. Design-ul a fost gândit pentru 8 prize de curent configurate în două blocuri a câte 4, fiecare din aceste blocuri fiind alimentat de la o sursă independentă (input). Astfel se poate asigura alimentarea de la 2 UPS-uri independente a câtor 2 surse redundate ale unui echipament, surse ce sunt conectate pe blocuri diferite. Acest design consideăm că asigură cea mai mare redundanţă în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică.

Un microcontroller Microchip PIC16F628A la 4Mhz operează asupra a 8 relee care controlează alimentarea individuală a prizelor. Acelaşi microcontroller asigură şi interpretarea comenzilor primite pe interfaţa serială. Microcontroller-ul memorează starea fiecărei ieşiri, astfel încât la o eventuală cădere a tensiunii să se păstreze configuraţia anterioară. Circuitul poate fi programat şi cu pornirea secvenţială a ieşirilor. În acest mod, la revenirea tensiunii, şocul provocat în reţeaua de alimentare este mult diminuat. După cum se observă în schemă, adaptarea semnalelor de la TTL la RS232 este realizată cu un MAX232. Pentru comanda releelor a fost folosit un buffer 374 şi tranzistoare 2N2222. (Observaţie: a fost testată şi o versiune fără buffer-ul 374 şi s-a dovedit a fi absolut stabilă). Schema foloseşte două tensiuni de alimentare: 5V pentru comanda circuitelor integrate şi 12V pentru alimentarea releelor. Este inclus şi un conector care permite programarea microcontroller-ului în circuit.

Comenzile sunt sub formă de text simplu, practic fiind vorba de un CLI (command line) extrem de simplist. Parte a proiectului o reprezintă şi sistemul de management pe baza de meniuri şi programul de interfaţare serială, care pot rula pe orice sistem *NIX. Codul original pentru microcontroller a fost scris în C (folosind mediul de dezvoltare MikroC de la Mikroelectronika), dar în prezent numai output-ul în assembler este public şi disponibil spre descărcare. Toate elementele proiectului au fost create folosind programe free sau se încadrează în limitele impuse de cele comerciale pentru a pute fi folosite în regim freeware.

Proiectul a fost dezvoltat de Ionut Ghizdavet (hardware) si Radu Negut (software).

back | top ]