Prima pagină Membri Celule Contact

Acces internet pentru membri

Cel mai important proiect din acest moement al asociaţiei este furnizarea de acces internet către membrii săi. Este un proiect bazat pe o muncă continuă şi în mare majoritate voluntară. Început oficial în anul 2004 cu echipamente ieftine dar cu multă dedicaţie şi susţinut financiar din cotizaţiile tuturor membrilor, acesta a crescut, în prezent, constituindu-se în principalul motiv pentru care se înscrie majoritatea membrilor noi.
Accesul este împărţit pe "celule", acestea reprezentând zonele la nivel metropolitan în care există grupuri de membri. Actualmente suntem prezenţi în zonele Viilor, Titan şi Panduri. Celulele sunt interconectate exclusiv prin legături de fibră optică de mare viteză. Mai multe router-e au grijă să canalizeze fluxurile de date atât în interiorul infrastructurii organizaţiei cât şi în exterior. Intern fiecare celulă se bazează pe o arhitectură stelară, unde fibre optice colectează traficul mai multor conexiuni individuale pe cupru.

În cifre, în decursul celor 3 ani de activitate, canalul de date către reţeaua metropolitană a crescut de 110 ori iar accesul extern de 160 de ori. Uptime-ul statistic pentru toate echipamentele din core-ul reţelei a fost de peste 99.5%. Anumite segmente au avut însă uptime mai scăzut, în special în decursul anului 2005, un an cu o frecvenţă de averse şi descărcări electrice deosebit de violente şi dese. Numărul de echipamente active care au avut de suferit în acea perioadă a fost foarte mare, depăşind uneori fondurile de care a dispus asociaţia, ceea ce în final a adus timpi mai mari în care acestea au putut fi înlocuite.

În primavara lui 2005 a fost adaugată a doua conexiune către un furnizor de servicii internet, iar incepând cu mijlocul lui 2005 toate marile magistrale au fost convertite treptat pe fibră optică, totodată făcându-se trecerea la gigabit pe majoritatea din ele. În paralel toate punctele critice au fost dotate cu switch-uri cu management pentru a ajuta la remedierea unor defecţiuni sau izolarea problemelor iar canalul de acces în extern a crescut treptat.

Din primăvara lui 2006, prin intermediul sesiunilor BGP am început să anunţăm în internet propriul nostru spaţiu de adrese de tip "provider independent". Noile adrese publice au fost distribuite automat şi gratuit catre toti membrii. Pe parcursul anului accesul în extern a fost mărit de mai multe ori, continuând şi procesul de consolidare a infrastructurii.

Începutul lui 2007 a adus upgrade-uri majore la nivelul router-elor OPALID, upgrade-uri absolut necesare pentru conectivitatea gigabit către reţeaua metropolitană.
back | top ]